Vánoce 2014 a plány na rok 2015

30.12.2014 17:20

Ahoj kamarádi!

Tak jsem konečně zapracovala na webových stránkách a do konce roku je stihla...;) od této chvíle budu přidávat z větší části jen příspěvky na tyto stránky. Holky se spolu již perfektně sžili a Jackie už začíná chápat, že i společné spaní na jedné dece není nic šíleného, malá se jí bezmezně podvoluje a Jackie si hraje na velkou bodyguardku, což mi už několikrát předvedla. 

Na začátku prosince jsem naskočila do pracovního procesu, tak holkám nezbývá nic jiného, než si zvyknout na kratší večerní procházky a zvládnout několikahodinový pobyt o samotě. Brann už téměř měsíc přezubuje, má všechny přední zuby a první 4 narostlé stoličky, včera ji vypadla další. No a taky téměř 17 kilo a tu chlupatou kuličku vystřídala žížala na dlouhých nohách. Zvykáme si i na procházky o samotě a o víkendu nás čeká socializace na národní výstavě v Brně a první návštěva cvičáku na Rybníčku, kam budeme chodit. Členství v Oslavanech jsem ukončila především z toho důvodu, že na Rybníček chodí naše paní chovatelka a je tam hovíků víc. A ne nadarmo jsem se už několikrát přesvědčila, že nejen u zkoušek, ale i u závodů by mi další hovík v partě bodl. 

Brannan se učí základní povely - sedni zvládá bez problémů, lehni začíná také zpracovávat, chůzi u nohy i obraty taktéž, ale u těch musím dávat pozor, za jaké provedení dostává odměnu. A její žravost ji neopustila a asi ještě dlouho neopustí. Snad její jedinou neřestí je neustálé skákání, pokud se v kuchyni něco děje. A naše mimino je tvrdé jak žulový kámen, tak musím pracovat spíše s pozitivním trestem a nedat jí přiležitost. Je ale neskutečně šikovná, chápavá, nemá vůbec žádné tendence vrčet u žrádla nebo při manipulaci. A už se ztotožnila i s nasazováním obojku. Snaží se hlídat, nebo spíš tedy napodobit Jackii při hlídání. No a nakonec...je neskutečně hezká a vím, že jsem si vybrala tu správnou barvu ;)

Jackinka je její bodyguard a jen potvrzuje to, že je prostě jeden z nejrozmazlenějších hovawartů, kteří kdy žili a je schopna toho náležitě využít. Na druhé straně má tak skvělou povahu, že ji nenapadne toho nijak zneužít v negativním smyslu. Poslední listopadový víkend jsme se zúčastnili mikulášského závodu v Oslavanech... a dopadlo to krásným osmým místem z osmi. Proč krásným? Protože přinesla aport tak, jak nikdy v životě a nečekala jsem, že právě z tohoto cviku bude mít největší bodový zisk. U odložení bohužel zafungovalo vlhké a studené počasí a krtince, kterých na cvičáku bylo dost. Jednou za 10 a za měsíc za 0, nevadí ;) No a taky mě překvapila psí hlavičky, kdy Jackie začala kazit povel "volno" a odmítla se vzdalovat. Pravděpodobně to dělá od té doby, kdy jsem ji začala učit přivolání k noze. Proč by se taky vzdalovala, však polovina bodů je taky dobrá...pro příště ;)

Vánoční svátky jsme oslavili v poklidu, letos i s pánečkem ;) a holky měly z nových obojků radost, Jackie ze svého sendviče a Brann z nového aportu - který tedy nemá zatím tendence překusovat. A od velké paničky dostala deku "King of The Dogs" - aby si měla na výstavě na co lehnout. Tak uvidíme, co si z toho nápisu vezmeme ;)

 

Plány na rok 2015 se týkají převážně Brann, v květnu nás čeká na Knížecím rybníku svod mladých a klubová výstava - už v třídě mladých. A věřím, že v závěru sezóny nás čekají na podzim nějaké základní zkoušky, což vypilujeme určitě i na nějakém výcviku. A Jackie? Té se cvičením pokoj nedám a k těm ZOPkám ji dotlačím a snad sebe dotlačím k tomu, abych ji zlepšila ve stopování. A taky věřím, že si odnese nějaké vavříny z voříškiád a jak mi pracovní povinnosti budou dovolat, budeme se věnovat i naší oblíbené canisterapii.

 

Přejeme všem známým a kamarádům do nového roku hodně kynologických úspěchů a zítřejší poklidný Silvestr..

R+J+B

Kontakt

www.jack-brann.webnode.cz Zbýšov radka.schmolzova@gmail.com