Stopařský seminář v Podještědí 22.-24.4.2016

26.04.2016 10:27

Stejně jako vloni, jsme se i letos vydali okolo poloviny dubna téměř přes celou republiky na stopařský seminář s Mirkem Pospíšilem. Letos jsem už nejela jako úplný neználek a taky jsem tam jela už se psem, který přešel od čtverců ke zkouškovým stopám. V pátek nás čekala trochu teorie, kde jsem si především poznamenala některé detaily, zavírání lomů a ostrých lomů a změny ve zkušebních řádech. 

V sobotu jsme se vydali na první stopu, kterou jsem šlápla ZMkovou s jedním pravým lomem a předmětem na konci, s několika pamlsky, aby Brannda nezpanikařila, že by měla stopovat úplně zadarmo. Terén byla travnatá louka, bezvětří, ideální podmínky. K provedení stopy asi není moc co říkat, nebo vytýkat, s předmětem je to už horší. Trénink mimo stopu zvládá na 100 %, ale uvědomit si, co má udělat na stopě, je pro ni někdy problém. Tím jsme dostali už v sobotu několik tipů, jak předměty na stopě upevnit, na čemž musíme nejvíc pracovat, protože chci, aby Brannda předměty zalehávala, ne označala ve stoje, jak udělala na zkoušce. Odpoledne nás čekala za chladnějšího počasí druhá stopa, tentokrát ve tvaru U se dvěma pravými lomy a předmětem na konci. Nechtěně jsme ji měli dvakrát přešlapanou (a i když jsem křížení u stop FH zatím nevěnovala žádnou pozornost), tak Brannda předvedla, že jí to vůbec nevadí a držela se té stopy, které má. Je to moje šikula! Předmět na konci označila s mojí pomocí.

V neděli se nám počasí trochu změnilo, na Ještědu byl vidět sníh a my tak trochu mrzli. Stopovací terén byl tak naprosto ideální, Brannda si se stopou poradila dobře, zvládla protivítr a páneček nás tentokrát i natočil. Předměty na konci stopy označila s mojí pomocí. Po konzultaci jí Ivoš šlápl i krátkou stopu a musím říct, že u té cizí se snažila čuchat trochu víc. Lom sice nevypracovala přesně a s předmětem měla velký problém, ale nadšení k vypracování cizí stopy mě velmi potěšilo. Všechny stopy zvládla s naprostým minimem pamlsků.

Náš další trénink bych primárně chtěla zaměřit na stopy, protože bych letošní sezónu ráda končila se stopařskými zkouškami a závodem. Čeká nás tedy střídání dlouhých stop a krátkých, na kterých si musí upevnit více předměty. 

Jackie si tentokrát stopařský seminář užila mnohem víc, poznala s pánečkem pár krás okolní krajiny a plnila tak roli hovawarta - turisty ;) A těšíme se další ročník!

Videa:

https://youtu.be/kb9jJ7Vic_Y

https://youtu.be/4NPPs7NjdMg

 

Kontakt

www.jack-brann.webnode.cz Zbýšov radka.schmolzova@gmail.com